Proiectul COSMOS 2007-2009

Module componente ale platformei COSMOS


Lantul de comanda si monitorizare a comunicatiilor prin platforma COSMOS


Antena pentru comunicatii in banda S cu nanosateliti, instalata in poligonul detinut de BITNET la Marisel (Cluj).


PLATFORMA DE COMUNICATII SPATIALE MOBILE IN BANDA S

Contract AMCSIT - INOVARE: 86 / 2007

Obiectivul general al proiectului COSMOS este realizarea unei platforme de comunicatii mobile in banda S de uz general dar care sa poata fi utilizata pentru comunicatii sol-nanosatelit sau alte aplicatii cu cerinte similare. Un aspect foarte important al acestui proiect este realizarea unei platforme de comunicatii care se adreseaza proiectelor de telecomunicatii spatiale cu buget mic. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Realizarea unui model experimental de platforma de comunicatii in banda S, conform specificatiilor tehnice caracteristice unui sistem de comunicatii cu nanosateliti;
  2. Testarea performantelor de comunicatii ale platformei, teste de laborator si de teren, inclusiv experimente de comunicatii cu sateliti aflati pe orbita si dotati cu transpondere in banda S;
  3. Dezvoltarea (experimentala a) platformei de comunicatii in perspectiva valorificarii sale economice.


Schema bloc a platformei COSMOS. Antena statiei aflata intr-o locatie fixata urmareste automat pozitia unitatii mobile si asigura comunicatiile pe perioada de vizibilitate directa. In majoritatea aplicatiilor vizate, unitatea mobila se afla la distante de sute – mii Km de statia fixa.

Pe ansamblu, platforma integrează într-un mod inovator diverse tehnologii şi soluţii de comunicaţii comerciale care au fost elaborate de terţe părţi dar pentru alte aplicaţii. Arhitectura modulara a staţiei fixe permite reconfigurarea sa astfel încât să acopere aplicaţii atât de diverse precum: comunicaţii satelitare, recepţia datelor de la sateliţi de observare a Terrei sau radioastronomie. De menţionat că actualmente nu există pe piaţa un produs comercial la cheie care să permită comunicaţii mobile cu nanosateliţi în banda S şi care sa fie totodată suficient de simplu în construcţie pentru a avea un preţ accesibil unui proiect spaţial cu buget mic.

Prima aplicatie preconizata pentru platforma COSMOS este asigurarea comunicatiilor sol-satelit pentru GOLIAT, primul nanosatelit al Romaniei, care va fi plasat pe orbita in 2010 de catre ESA.

Consortiul proiectului:

BITNET - Centrul de Cercetari Senzori & Sisteme SRL (coordonator proiect), Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (partener).

Bugetul disponibil pe doi ani (dupa reducerea bugetelor programelor de cercetare in 2009) : 550.535 lei din fonduri publice, 152.614 lei din fonduri private plus contributii in echipamente si infrastructuri de cercetare din partea membrilor consortiului.

Updated: May 20, 2010